Denia y la Guerra de Independencia

La Seu i el Nou Romà, punt de trobada amb la Dénia de Carles III i la Guerra de Successió

Guerra de sucesión en Denia

Un viatge cap a la Dénia del segle XVIII, aquella ciutat valerosa i austracista que va recolzar la causa de l’Arxiduc Carles. La Dénia de Joan Baptista Basset, de la defensa dels furs i l’autogovern valencià. I la Dénia amb sabor a mar, al Montgó i als cultius d’ametlles i panses. A eixa Dénia ens convida a tornar la revista Descobrir, que dedica un capítol a la nostra ciutat en un recorregut pels indrets i escenaris més destacats de la Guerra de Successió que va enfrontar els austries i els borbons per la corona d’Espanya.

Un itinerari amb Dénia com a punt de partida, doncs va ser la primera ciutat de la corona d’Aragó que va proclamar com a rei a Carles III, i que prosegueix cap a Xàtiva per descobrir les dos ciutats que van representar la lluita dels valencians austracistes contra Felip V.

La calle Loreto, con casas señoriales  de la época de la Guerra de Sucesión

Casses Senyorials de l’època de la Guerra de Succesió

Però, abans d’abandonar la capital de la Marina Alta en direcció a la Costera, el reportatge ens convida a reviure l’esperit d’aquella ciutat portuària des del seu centre històric, concretament amb un passeig pels carrers Major, Loreto i el carrer de La Bretxa, on encara hui es poden apreciar el convent de les Agustines, una finestra de l’antiga Torre del Consell i moltes cases senyorials de l’època de la Guerra de Successió. Precíssament en una d’elles, l’Hotel Nou Romà, la revisa Descobriment ens convida a fer nit per gaudir per gaudir “d’un hotel amb encant, amb un frondós jardí, restaurant propi i on son famosos els seus desdejunis, amb pa i dolçps cuits a l’obrador”.

El hotel Nou Roma, en el centro histórico de Dénia

Molt prop d’allí, en altra mansió d’època (data al segle XVI) però amb un estil més vanguardista es pot trobar el restaurant La Seu, altre de les recomanacions d’esta publicació de prestigi. Un lloc “per gaudir de la cuina de mercat” i d’on destaca plats com el pa d’all amb figatell de sèpia i algues, els bunyols de bacallà, i l’arròs melós de galera, carabassa i pernil ibèric.

El restaurante La Seu, en la calle Loreto de Déni

Bombardeig i rendició davant Felip V

Segons les cròniques, Dénia va ser la primera ciutat de la Corona d’Aragó en jurar obediència a Carles III i en proclamar l’arxiduc d’Austria com a Rei de València per veu del general Joan Baptista Basset el 18 d’agost de 1705.  Precíssament on hui s’alcen restaurants com La Seu, Ca Pepa Teresa o La Sènia vivien famílies senyorials que van celebrar fins ben entrada la matinada esta proclamació, encenent focs per festejar el jove monarca.

Arran d’este fet, i amb l’amenaça de l’arribada del Duc d’Anjou (futur Felip V), començaren les obres de fortificació de la vila i el castell. Finalment, i després de tres setges, en novembre de 1708 Dénia es rendia als borbons,  que van deixar la ciutat bombardejada i destruïda.

What do you think?