Històries de la Terreta – L’horta de Xavier

Entrevistem a Xavier Mulet, agricultor ecològic amb molts anys de trajectòria professional i molt més temps de relació íntima amb la terra llaurada de la Marina Alta. El RiuRau de la seua caseta de camp en Partida Albardanera, 125 (Pedreguer) s’ompli de clients i curiosos tots els dissabtes de 8h a 13h. 

“En un riurau de la Marina Alta, situat als peus del Montgó, podeu trobar fruites i hortalisses ecològiques nascudes de l’estima per la terra per a omplir la vostra taula de salut, sabor i frescor”. 

Deniaesvida va tindre el plaer d’entrevistar-li i compartir amb ell algunes de les seues experiències i inquietuds sobre el futur. Unes declaracions plenes de saviesa i coneixements que de no ser per iniciatives com esta caurien en l’olvido.

“Em dic Xavier, i allò que va començar com una iniciativa personal no podia satisfer-me plenament si no compartia amb la meua família el fruit de la llavor que vaig sembrar amb aquella decisió. Així, des de l’any 1998, cada matí de dissabte, junt a Antònia, Jordi i Marina, obrim els ullals del riurau, aquell en què el meu besavi escaldava pansa, per a posar al vostre abast les fruites i hortalisses locals que la terra ens ofereix en cada estació de l’any”.

“Quan vaig emprendre el camí de treballar les terres del meu avi,  no hi havia més que tarongers i vaig començar amb un xicotet troç de terra per a donar vida a les meues primeres hortalisses.  Tot i que en aquell temps difícilment es concebia l’agricultura sense l’ús de productes químics, de seguida vaig empatitzar amb altres tècniques de cultiu més respectuoses amb la terra. Un curs que va organitzar la cooperativa de Pego em va donar l’oportunitat de rebre la meua primera formació en agricultura ecològica. Poc a poc, els cavallons d’hortalissa van conquerir el monocultiu de tarongers fins a compartir espai en l’actualitat”.

Els llauradors que participen en l’horta de Xavier són membres de les xarxes llauradores de les quals formem part. Així, la relació que tenim amb aquests llauradors és totalment directa i de confiança, cosa que és el millor aval de la qualitat dels productes.